Project KunstZaken

Project KunstZaken

KunstZaken helpt jonge kunststudenten met ondernemerschap

Afgestudeerde studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten zijn uitermate getalenteerde muzikanten, acteurs of beeldend kunstenaars. Ze hebben echter minder oog voor wat het betekent om zich als zelfstandig ondernemer te presenteren, structureel opdrachten te verwerven en hun bedrijfsvoering op orde te houden. Professionals van Rotary Oisterwijk de Kampina ondersteunen vanuit Vocational Service gedurende een half jaar een groep geselecteerde eindejaarsstudenten bij het versterken van hun vaardigheden om een succesvol ondernemend kunstenaar te worden.

Linker- en rechter hersenhelft
Het studieprogramma voor de studenten omvat twee hoofdcomponenten: de kunst van je persoonlijk leiderschap en de kunst van het zaken doen. Daarin worden ze begeleid door Rotarians van Oisterwijk de Kampina met classificaties die aansluiten op de vereiste soft- en hard skills. Studenten krijgen onder andere inzicht in hoe je vanuit verschillende denkstijlen communiceert met jezelf en anderen, ze leren wat het betekent om vanuit persoonlijke waarden keuzes te maken en een visie te ontwikkelen en daarnaast werken ze aan de versterking van hun zakelijke kwaliteiten. Ze leren hoe je een businessplan opstelt, hoe je producten en doelgroepen kunt definiëren, hoe je de markt in kaart brengt en welke strategie je het beste kunt volgen om je doelen te realiseren. Ook de financiële onderbouwing van het businessplan wordt niet vergeten.

Hoge waardering
Eind november is de afsluitende module en 24 februari mogen de studenten hun verworven inzichten aan de rest van de clubleden komen presenten. De reacties van de studenten zijn tot nu toe overweldigend positief. Ze zijn vol lof over het initiatief en over de begeleiders. Ze waarderen deze extra ondersteuning en geven aan dat ze er ook daadwerkelijk hun voordeel mee doen. Zoals een student vertelde: ‘het is een heel waardevolle aanvulling op wat we op school leren, het zou eigenlijk verplichte stof moeten zijn in het curriculum.’

KunstZaken krijgt vervolg
Dit najaar start voor de 4e maal het studieprogramma KunstZaken. Een nieuwe groep deelnemers is geselecteerd door Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Wie meer informatie wil over de opzet van een soortgelijk project in de eigen club, kan contact opnemen met initiatiefnemer Ingrid Straet (Instituut voor Psycho Economie): 06-22785828. Het KunstZaken team bestaat verder uit Geert Eling (Canon Nederland), Eveline Heinen (ARCA-Advies), Raymond Godding van Godding & co en Cristel Rijnen van Injection Point.

 

Geef een reactie