Thibaut vindt de saxofoon een heel cool instrument

Thibaut vindt de saxofoon een heel cool instrument

Thibaut is 8 jaar en zit op basisschool De Tovervogel in Oisterwijk. Hij heeft een jonger broertje die saxofoon speelt en dankzij het aanbod om deel te nemen aan de muzieklessen van de Rotary kon hij uitproberen of het ook iets voor hem zou zijn.

Heb je al vaker geluisterd naar saxofoonmuziek? Thibaut: ‘Ja, mijn vader luistert naar jazzmuziek, blije muziek zeg maar. En dat vind ik wel leuk.

Diana: Thibaut kwam thuis met een inschrijfformulier van school en wilde eerst eigenlijk drumlessen kiezen.

Thibaut: ‘Drummen vind ik vet, maar toen dacht ik nee, ik kies toch voor saxofoonlessen. Mensen van de harmonie kwamen bij ons op school en gingen allemaal uitleggen wat je kon doen met de muziekinstrumenten en hoe die klinken. Aan het eind van de les kon je kiezen welk instrument je wilde spelen. Toen kon je inschrijven. Guus die bij mij in de klas zit, heeft voor drummen gekozen.’

Wat heb je in de lessen nu het meest geleerd? ‘Dat weet ik niet goed te zeggen.’

Thibaut: ‘Ik heb gemerkt dat hij heeft geleerd hoe hij zichzelf kan uiten. Het is geen sportkind, maar in muziek kan hij zich wel uitleven. Thibaut vindt het niet altijd gemakkelijk om zich open te stellen. Is het liefst een beetje is in zichzelf teruggetrokken. Maar in het muziek maken zie ik dat hij emoties kan verwerken.’

Thibaut: ‘ En ik kan heel goed ritme houden. Als papa dan een liedje ging trommelen, dan deed ik het na en deed ik echt alles goed.’

Diana: ‘Ja, in papa’s familie zit de muzikale aanleg het meest. Maar ik moet zeggen, nu ik Thibaut zo hoor spelen met de saxofoon, krijg ik ook zin om mee te spelen. Wat ik heel goed vind aan muziek, is dat het een totaal andere bezigheid is voor kinderen dan iedere keer op de telefoon games spelen waar ze in verzonken raken.’

Thibaut: ‘Oh daarom wilde je dat ik doorging met oefenen.

Diana: ‘Ja niet te snel opgeven en een beetje doorzetten, ook als je even geen zin hebt.’

Thibaut: ‘Ik kan met mijn instrument praten. Zeg maar dan is de saxofoon mijn moeder. Dan zeg ik hoi Saxofoon, wil je weer dat ik met je ga spelen? Ik heb eigenlijk geen zin. Wat zeg je, moet ik oefenen? Vooruit dan maar.’

‘Wat ik mooi vind aan de saxofoon, is dat hij zo glimt als het licht er op schijnt. Op het podium had ik dat zojuist ook.’

Hoe is het om samen muziek te maken: ‘Ik vind dat wel lastig. Thuis kan ik in mijn eentje doorgaan en hoef ik niet steeds te wachten. Als we samenspelen, moet ik steeds heel lang wachten.

Diana: ‘Thuis kun je een glaasje water nemen, hier moet je doorspelen, ook als je een droge mond krijgt.’

Wil je doorgaan met muzieklessen? Wat zou je later willen doen met muziek? Thibaut: ‘Ja, ik wil wel door met lessen en later wil ik bij de Pietenband.’

Heb je nog een nummer dat je graag wil leren spelen: ‘Ja, het nummer van LilNasX (old town Road)